'Bouwen' van software op Linux

Blog » 'Bouwen' van software op Linux

Posted on 1252520986|%A: %d %B, %Y|agohover

Comprimidos-TAR-128x128.png

Het beste is natuurlijk om software te installeren via de pakketbeheerder (Synaptic) in Linux. Maar soms
komt het voor dat een programma niet aanwezig is, of verouderd is.

Wellicht dat er een backport voor het pakket is? Een backport is software pakket die voor een nieuwere (test) versie van Ubuntu is gemaakt, maar die gebackport is naar een oudere of stabiele versie van bijv. Ubuntu.
Bijv in Ubuntu: https://help.ubuntu.com/community/UbuntuBackports

Geen backport? Wat je dan kan doen is kijken of er een pakket voor je Linux distributie aanwezig is op het internet. Voor Ubuntu is bijvoorbeeld getdeb.net zo'n website.
Daarnaast is er vaak wel een zogenaamde repo die door mensen beschikbaar worden gemaakt en die de pakketten wel bezitten. Let op, dit brengt wel wat extra risico's met zich mee voor je systeem/OS . De pakketten zijn namelijk niet zo goed gecontroleerd en getest zoals de pakketten in je pakketbeheer dat zijn (dit geldt ook zeker voor de getdeb pakketten).

uitpakken, configureren, bouwen, installeren

Soms is het beter of ben je genoodzaakt om software 'from source' te installeren. Dat wil zeggen dat je het ingepakte programma met een *.tar.gz of *.tar.bz2 extentie download (van de website van het programma), deze uitpakt en het programma 'bouwt' en installeert. Dit lijkt moeilijk, maar dat valt best mee, vooral als je het een paar gedaan hebt en het is een belangrijke vaardigheid als je het maximale uit je Linux systeem wilt halen. Gewoon goed lezen, ook de meldingen die je krijgt in je shell.

Als je het bestand uitgepakt hebt dan vind je vrijwel altijd de tekstfiles 'README' en 'INSTALL' in de uitgepakte map. Deze dien je te lezen want daar staat informatie in over hoe je de software installeert en welke andere afhankelijke bestanden je daarvoor nodig hebt. Van de afhankelijke bestanden die je moet installeren, moet je ook de 'development-pakketten' installeren. Dit zijn bestanden met '-dev' aan het eind. Dus als je het bestand libasound2 nodig hebt, moet je libasound2 en indien aanwezig ook libasound2-dev installeren.

Meer info over het bouwen van software vind je bijvoorbeeld in twee artikelen in het LinuxJournal.

Like this entry?

rating: 0+x

Leave a comment

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License