Blog

Muziektip2

hunz.png

Recorded, mix & mastering in Renoise. De muziek is gratis te downloaden. Ook de Renoise files zijn bijgeleverd! Ik vind de kwaliteit verrassend goed, aanrader!

http://www.renoise.com/indepth/wp-content/uploads/2009/05/hunz.png
Comments: 0


Wedstrijdje muziekmaken met Renoise (en Linux)

renoise_logo.png

+

Linux-is-the-Way-of-the-Future.jpg

+

cclogo.jpg

Laat zien wat je kan met Renoise (evt demo versie) op Linux (maar mag ook op Mac of Windows) en win een Linux audio productie laptop en meer! Je muziek moet je onder een CC-licentie insturen. Deadline 15 oktober.

Meer info:

http://createdigitalmusic.com/2009/09/22/indamixx-renoise-cdm-music-production-contest-tracker-ninjas-nows-your-chance/
Comments: 0


Bass

bassmergecolor2.jpg

Vet gave website met verschillende geïsoleerde Motown en The Beatles bass tracks gevonden!

http://www.ricksuchow.com/press.html

Als iemand een website weet met dergelijke tracks van Flea (RHCP), Larry Graham (Fly and the family Stone) of een goede jazz bassist, dan houd ik mij aanbevolen!
Comments: 0


Audio Synthesis en het opgeloste 'VST-probleem'

800px-Screenshot10.png

De grote commerciële spelers in de wereld van de 'muziek productie software' zoals Steinberg, brengen geen software uit voor Linux. Voor de meeste software is er echter wel een goed Open Source alternatief. Het grootste gemis voor sommige Linux Audio Gebruikers zijn meestal de VST plugins. Op Linux zijn er zeker goede plugins aanwezig, maar het komt ook voor dat een commerciële plugin toch echt wel 'top of the bill' is en niet door een Linux native plugin geëvenaard wordt. Ook zien de commerciële plugins er vaak wat gelikter uit en zijn ze grafisch. Dat laatste punt is voor mij niet belangrijk. Het gaat met name om het gehoor toch? Nu er is er inmiddels wel een goede manier om Windows VST plugins te draaien op Linux, middels FST of Wineasio of Dssi-VST.

Er is echter nog een manier om het 'gemis' van VSTs op Linux op te vangen. Met deze manier krijg je de beschikking over duizenden top plugins!

Audio Synthesis Environments

Er zijn verschillende Open Source audio synthesis environments, of audio programmeer talen, waarmee je meest uiteenlopende effecten, instrumenten en sounds kunt maken. Elke taal werkt op een eigen manier en dat kan zowel grafisch (PureData) of tekstueel (Suppercollider). Zo'n taal is de meest uitgebreide en flexibele softsynth/plugin die je maar kan bedenken. De talen die ik behandel zijn Open Source en beschikbaar op Linux, Windows en Mac. Laten we de drie bekendsten even kort langslopen.

PureData

Pd-objects.png

Een grafische taal, gebaseerd op de C programmeer taal. Je kunt aan Live Coding doen.

Csound

Is een tekstuele programmeertaal. Bestaat al sinds 1986, dus is erg ontwikkeld. Je kunt er niet live mee coderen.
Hier kun je samples downloaden die met Csound gemaakt zijn.

  • Blue is een goed GUI voor Csound.
  • Qutecsound is ook makkelijk als je begint
  • Wikipedia over Csound
  • Check Csounds.com voor meer info.

SuperCollider

250px-SuperCollider_screenshot3.jpg

Is een taal die ongeveer 10 jaar oud is. De meest moderne taal en werkt object georiënteerd. Je kan er live mee coderen/muziekmaken.

  • Hier vind je een goed introductie video.
  • Sced een SuperCollider plugin voor Gedit
  • Wikipedia over SuperCollider
  • Meer info op de homepage van SuperCollider.

Aanleren

Zelf ben ik van alle drie talen de beginselen aan het leren, met als doel om sowieso beschikbare effecten en instrumenten te kunnen gebruiken (het daadwerkelijke coderen stel ik dus nog ff uit), met een beetje hulp van de mailinglists. Ik heb al even kort met Pd, Csound en SuperCollider gewerkt, dus ik ben aardig op weg. Een enorme veelzijdige wereld is voor mij opengegaan. Zeker als je bedenkt dat je via JACK alle audio apps met elkaar kan verbinden en de talen zowel via MIDI als OSC kan aansturen! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de mogelijkheden die je hebt qua videoprocessing en videokunst…

ps. Een vierde interessante taal is Chuck, hoewel de meesten SuperCollider beter vinden, zeggen sommigen dat Chuck makkelijker aan te leren is.
Comments: 2


Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License