Blog

Michael Jackson

michael_jackson.jpg

Mijn eerste aanraking met pop muziek die ik echt ging luisteren was van Michael Jackson. In mijn omgeving werd de beste man niet echt gewaardeerd, maar liedjes als "They don't care about us", "Man in the mirror" en "Smooth Criminal" vond ik zo mooi dat ik zelfs fan werd. Een beetje fan vergeleken met een diehard MJ fan, maar goed, fan dus. De liedjes zijn goed en voor een groot deel ook zelf geschreven. Ook qua muzikaliteit en creativiteit staken de nummers ver boven andere popmuzikanten uit naar mijn mening. Niet gek ook als je ziet hoeveel goede producers en (jazz)muzikanten meehelpen op de albums. En MJ was zelf natuurlijk een muzikaal talent. Grappig als je de demo tracks hoort op het 'Off the wall special edition album' of MJ een suggestie voor een koor variatie ziet doen op de youtube filmpjes, the making off 'We are the world'. Het rytmisch zingen, de snikjes en tikjes en de gospel koortjes waar hij overheen soleert. En ja, de teksten spraken mij ook aan in die tijd… 'I'm starting with the man in the mirror, I'm asking him to change his ways"… toch een beetje een hang naar een betere wereld heh. En dan dat dansen, helemaal te gek toch? Die moonwalk (Billie Jean), groepschoreografie (Remember the Time en Dangerous live), maar ook de soort 'robotstijl' (Scream, Stranger in Moscow live). Thriller is dan wel het meest verkochte album, maar mijn favoriet is toch wel Bad denk ik. Maar ook de albums Dangerous en HIStory vind ik goed. Een wat andere muzikale stijl (wat meer ritmisch pratend/geluidenmakend), maar daar hield ik wel van (zoek maar eens op youtube een beatboxende MJ). Ook het album 'Blood on the dancefloor' bevatten interessante nummers (Morphine bijv.). Het laatste album Invincible daar kan ik weinig goeds over zeggen, ik vind het helemaal niks.

Michael_Jackson_Moonwalk.jpg

Toch zaten er altijd ook wat trieste gevoelens en bijwerkingen om zijn muziek heen. Een niet al te leuke en gezonde jeugd gevolgd door een enorm sterrendom, zijn blijkbaar geen goede ingrediënten voor een redelijk gezond volwassen leven. Dat hing ook een beetje om zijn muziek, clips en concerten heen. Omringt met niet al te beste vrienden en een combinatie van extreme verlegenheid en (wellicht daardoor) zelfverheerlijking, zorgden dat er nauwelijks meer grenzen waren voor MJ. Je ziet dat bijvoorbeeld in de clip van 'Black or white', als de clip afgelopen is volgt er nog een soort verlenging, waarin MJ zich op een wijze toont, dat je denkt, loopt er nou niemand in dat team om hem heen die zegt, heh MJ leuk filmpje, maar toch niet beter ff wat minder? En ja de hand op het kruis leggen voor geografische doeleinden vind ik ok, maar de wat vunzige vingerbewegingen op het podium was ik ook niet bijster fan van… En over de grens ging MJ natuurlijk ook met z'n beste vriendjes, de kinderen (officieel misbruik of niet…).

Daarnaast was er de perfectie en zelfverheerlijking. Waanzin toch dat History beeld door The Thames en het intro filmpje van History (lijkt wel of je naar propaganda van Stalin aan het kijken bent)? En constant hing het succes van Thriller als een duvel boven zijn verder carrière. Altijd maar weer die hang om de King of Pop te zijn en om succesvol te blijven (zie bijv. de film Ghosts van MJ, het thema doet vermoeden dat MJ weer een tweede Thriller wilde…). Daarbij, MJ was ook maar een mens (understatement), zo blijkt onder meer uit het feit dat hij tijdens met name zijn laatste tours veelvuldig playbackte (niet gek als je ouder wordt, tegelijkertijd wil zingen en dansen en ook nog de liedjes wilt zingen van in de tijd van de Jackson5). Dat deed hij dan wel weer op zo'n manier dat hij daar een oscar voor King of playback zou kunnen krijgen. Lastig om je sterrenstatus steeds maar weer te moeten/willen bewijzen.

michael-jackson-smooth-criminal-lean.jpg
En dan die even gekke fans, ook niet echt goed voor je (geestelijke) gezondheid. Het is wat als je zo weinig privacy hebt en zo vereerd wordt. Lijkt me ook lastig als je net de grootste popstar bent om dan te constateren dat je vitiligo hebt. Een ziekte waarbij je pigment aangetast wordt. Ik weet eigenlijk niet of dat nou ook de reden was om een handschoentje te gaan dragen, zou me niets verbazen. Raar en triest ook dat de media en het publiek de ziekte vitiligo altijd in twijfel hebben getrokken, dat heeft MJ zelf altijd verteld en ook op foto's is het duidelijk zichtbaar.
Michael-Jackson-Photograph-C11813226.jpg

En tja toen ging die dood. Ik hield me al een tijdje niet meer bezig met MJ, maar toen toch even live CNN gekeken en het verbaasde mij dat het me toch wel wat deed. Een gemis! Zoals het nu lijkt is een combinatie tussen de ster die alles gedaan krijgt en de mensen daaromheen die nooit nee zeggen hem fataal geworden. Wat een kwakzalver die dokter (als de berichten kloppen)!
Uiteraard volgde er een media hype, maar de reactie van de zwarte gemeenschap bij het Apollo theater vond ik het mooist. Die gingen terug naar de basis en gingen al dansend en zingend de straat op. Genieten van de muziek en het dansen, dat is toch uiteindelijk waar het om gaat? Helaas dat MJ dat zelf een beetje kwijt was geraakt… Moeilijk ook om daar een schuldige voor aan te wijzen…

'Rouw' at Apollo (vanaf min 1:00):

They don't care about us, Iran versie


Comments: 1


Statistiek

HooglerarenStatistiekZijnHetEens.gif

Marktonderzoek is een zaak van vertrouwen. U geeft iets uit handen, maar houdt tegelijkertijd graag een vinger aan de pols.

(TNS NIPO)

Uh ja en de methode en de uitkomsten is ook een zaak van vertrouwen, die je, zoals Radar mooi naar voren bracht, met minstens een kritische blik moet bekijken. Ik vraag me af of het NIPO weleens een niet significant resultaat vindt. En hoe was het ook al weer? Je hebt smoesjes, leugens en statistiek?!

Bekijk hier de laatste uitzending van Radar.
Comments: 0


Muziektip1

ZomerJazzFietsTour

ansicht-zjft-09-1.jpg

Groningse mosterd na de maaltijd. Aanrader voor volgend jaar dan maar. De ZomerJazzFietsTour in Groningen. Fietsen met een stevige wind, muziek met een fijne groove…!

Zjft op myspace
Comments: 0


Clean install Debian Testing KDE

desktop.png

Clean install Debian Testing KDE4

Een nieuw seizoen is begonnen en dat betekent dat je de pc weer 100% voor elkaar moet hebben! Omdat mijn vorige Debian Testing KDE installatie al een lange tijd stabiel z'n uurtjes gemaakt had, was het tijd voor een clean install. Ook omdat ik weer een dualboot met Windows XP wilde hebben, bij nood is het handig om te hebben als je bijvoorbeeld voor werk of studie een applicatie nodig hebt welke niet werkt op GNU/Linux (komt bij mij zelden nog voor).

Installatie dualboot

Een dualboot dus. Daarbij wil ik nog wat partities (delen op de hdd) over hebben om Distro's als Ubuntu en 64Studio te installeren. M.b.v. Gparted de hdd opnieuw ingedeeld.
Een ntfs partitie voor XP (begin hdd), een root (/) partititie voor Debian (bestandssysteem), een /home partitie voor Debian (voor files end.), een linux-swap partitie om de boel nog wat soepeler te laten lopen en nog twee partities voor de 'test-distro's'. Gparted is een krachtige tool en dat liep vlekkeloos. Daarvoor wel een automatische backups gemaakt met rsync uiteraard!

Na het partitioneren van de hdd, windows XP geïnstalleerd, verliep prima, al heb ik er verder niet naar gekeken, op een keer opstarten na.

Vervolgens wilde ik Debian Testing met KDE4 installeren.

Waarom Debian Testing?

 • Stabiel, maar niet verouderd
 • Makkelijk te mixen met unstable (voor gevorderden!!!)
 • Upgraden naar een nieuwe versie van Debian is niet nodig (rolling release)
 • Goede kernels
 • Ik ben een gevorderd GNU/Linux gebruiker
 • Deskundig support

Waarom KDE4?

 • Is inmiddels stabiel
 • Is wat flexibeler (en intelligenter) dan Gnome
 • Erg handige systeem management tools als dolphin, yakuake etc.
 • Mooie applicaties als Amarok, Okular
 • (Mindere ontwikkeling vind ik dat er allerlei Google tools geïnstalleerd zijn als default)

Je kunt voor installatie van Debian Testing de daily build cd image downloaden, maar die cd's bevatten regelmatig wat fouten en zijn uiteraard nog weinig getest. Ik doe het dan ook liever via een Debian stable netinstall. Dit installeert een minimaal systeem op je hdd. Ik kies alleen voor het installeren van standaard-systeem en niet voor het installeren van een desktop environment. De laatste installeert namelijk Gnome en ik wil KDE.

Installatie Desktop omgeving

Na installatie en booten, kom je in een console omgeving terecht. Eerst even de /etc/apt/sources.list aanpassen en de bronnen op 'testing' zetten ipv Lenny of stable:

deb http://ftp.tiscali.nl/debian/ testing main contrib non-free
deb-src http://ftp.tiscali.nl/debian/ testing main contrib non-free

deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free

#deb http://volatile.debian.org/debian-volatile lenny/volatile main
#deb-src http://volatile.debian.org/debian-volatile lenny/volatile main

Daarna als root de commando's:
aptitude hold

(ik gebruik aptitude ipv apt-get)
aptitude update && aptitude safe-upgrade
aptitude install kde-standard kdeplasma-addons kdemultimedia kdeadmin kdenetwork kdegraphics

(voor alle componenten van Kde4: aptitude install kde-full)

Dat upgraden en installeren duurt een tijdje. Daarna een reboot en inloggen via Kdm.

En vervolgens applicaties naar voorkeur installeren als:
iceweasel (firefox), icedove (thunderbird), vlc, openoffice etc. etc.

Voor multimedia support kun je het beste deze bron gebruiken.

Debian installatie klonen

Toen ik een goed werkend systeem had heb ik even een lijst gemaakt met pakketten die geinstalleerd zijn, zodat ik ook makkelijk bij een familielid hetzelfde systeem kan installeren. Zie hier een makkelijk manier daarvoor.

Problemen

Dit klinkt allemaal makkelijk of wellicht moeilijk, maar meestal loop je wel tegen kleine problemen aan die even (met of zonder hulp van fora, chat end.) opgelost moeten worden. Voor een ervaren Linux gebruiker is dit goed te doen, een beginner kan er gek van worden…. (daarom raad ik Ubuntu aan voor beginners en zeker niet dit type installatie).

 • Zo stond winXP niet meer in mijn grub bootmenu na upgrade naar grub2. Vaak kun je via Scroogle (als alternatief voor Google) veel info vinden en hier vond ik een oplossing.
 • Werkte de printer configuratie tool niet goed (opgelost door die van unstable te installeren)
 • Werkt flash nog niet goed op nos.nl, vreemd, maar zal wel een oplossing voor zijn.
 • Werkte amarok2 (van unstable) niet, dankzij IRC-chat kreeg ik de tip om phonon-backend-xine te installeren en dat was de oplossing.

Je ziet, GNU/Linux werkt wellicht niet out-the-box zoals Windows of Mac. Maar daarentegen is GNU/Linux beter en meer optimaal te configureren. Dat kan wat tijd kosten, maar dan loopt het ook stabiel en heb je geen last van besmetting of dichtslibben van je systeem. Daarnaast is er via fora, mailinglist, chat en Google/Scroogle ontzettend veel hulp beschikbaar. Ubuntu heeft overigens een veel betere 'out-of-the-box-experience' in vergelijking tot de Debian testing netinstall welke ik uitgevoerd heb.

Enjoy Debian KDE

En nu genieten van mijn verse installatie! Langzamerhand wat meer applicaties installeren en de configuratie hier en daar nog wat 'finetunen'…

Filmpjes

Meer te weten komen over KDE4?

Dit is een mooi filmpje over de mogelijkheden van KDE4.3
http://jospoortvliet.blip.tv/file/2428228/

Gr.
Comments: 1


page 10 of 11« previous12...891011next »
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License